Shika na Slow Fashion Weekendu - Shika

Shika na Slow Fashion Weekendu

shika-nova-kolekcija-slow-fashion-weekend-odrziva-moda-hrvatski-dizajn

Prva modna revija je iza nas!

Shika je prvi put imala priliku predstaviti se i uživo na modnom događanju Slow Fashion Weekend, održanom 12. i 13. studenog u poznatom jarunskom klubu Aquarius. Slow Fashion Weekend, iza kojeg stoji novoosnovani kreativni kolektiv Artizanat, okupio je neovisne dizajnere ujedinjene u zajedničkom cilju ka održivosti i promoviranju spore mode.

Publika koja je posjetila modnu reviju, imala je priliku vidjeti najnovije kolekcije 20 mladih izlagača koji su svoje radove predstavili putem showroom prezentacije.

A jedna od nekoliko domaćih modnih dizajnera predstavljenih na ovogodišnjem modnom događaju bila je i Shika.

SHIK – shareno, intrigantno, kvalitetno

Slow Fashion Weekend bio je odlična prilika za predstavljanje nove Shika kolekcije jesen/zima 2022. Shika je uspjela u svom cilju prikazati održivu modu koju bi svatko mogao nositi, a svaki komad u novoj kolekciji pažljivo je i smišljeno izrađen te proizveden u Hrvatskoj u skladu s održivim standardima.

Dizajnerica Klara je u svaki svoj komad odjeće uložila puno strasti i truda i zaista je bio užitak vidjeti kako ih modeli “oživljavaju”. Shika modeli pojavili su se sa zanimljivim i upečatljivim makeup-om koji je bio spoj jednostavnog i minimalističkog looka i koji je dodatno naglasio boje i dizajn nove kolekcije.

shika_makeup_slow_fashion_weekend_modna_revija_kingdom_of_colorsshika_makeup_modna_revija_slow_fashion_weekend_kingdom_of_colors

Foto: Zvonimir Ferina

“Osjećaj je sjajan! Bilo je nevjerojatno i vrlo uzbudljivo vidjeti modele u novoj Shika kolekciji. Jako sam ponosna na sve, reviju smo odradili vrhunski, a uz to se kao tim odlično zabavili. Meni je to vrlo bitno jer kad je dobra vibra u ekipi, onda će i cjelokupna izvedba biti puno bolja”, kaže Klara.

Sudeći prema ovacijama publike, kolekcija je ostavila odličan dojam, a svemu svjedoče i fotografije koje zaista govore više od riječi.

shika-komplet-hoodica-donji-dio-trenirkeshika-zeleno-zuti-komplet-kingdom-of-colorsshika-bijela-bez-hoodica-gold ornamentshika-crveni-sweatshirt-gold-ornamentshika-plisena-majica-softly-softshika_dizajnerica_klara_ergovic_slow_fashion_revija_nova_kolekcija

Foto: Šimun Bućan i Zvonimir Ferina

Održiva, spora moda: O čemu je zapravo riječ?

Održiva moda je nešto čemu ćemo se svi kao zajednica morati uskoro okrenuti. Poznato je da su modna i tekstilna industrija jedni od većih zagađivača na svijetu.

Prekomjerno nagomilavanje ormara, kupovanje odjeće samo zato što je na sniženju, neprosljeđivanje odjeće, zadržavanje i bacanje odjeće koja se može još nositi… Sve je to ono o čemu svatko od nas treba promisliti i na čemu treba poraditi.

Drugi faktor su velike kompanije koje svojom masovnom proizvodnjom uvelike zagađuju okoliš i iskorištavaju djecu kao radnu snagu. Iako je riječ o velikim igračima u industriji, uvijek imamo mogućnost izbora.

Odjeću možemo kupovati kod manjih proizvođača, kojima je kvaliteta iznad kvantitete. Već je samo jedna kupnja od manjih, lokalnih proizvođača dovoljna da učinimo veliki korak.

Shika kolekcije proizvedene su u malim količinama, uz pomoć lokalnih kreativaca i proizvođača te je svaki odjevni predmet prošao kroz nekoliko ruku koje na njima rade s velikom ljubavlju i pažnjom.

Klara je također najavila da u budućnosti ima planove uvesti i proizvodnju odjeće od recikliranih materijala.

Klarin pogled na modu u širem smislu

Moda je subjektivna, baš kao i svi drugi ukusi. Nešto u čemu se ja osjećam ugodno, ne mora značiti da će i nekome drugome biti isto tako. Nešto u čemu se danas osjećam ugodno, ne mora značiti da ću se u tome istome osjećati ugodno i za 10 godina, a opet i mogu. Odjeća koja se danas “nosi”, zašto se ne bi “nosila” i za 10 godina? Zašto bi nešto što se nosilo u prošlosti opet počeli nositi tek kad nam modni trendovi kažu da se to “opet vratilo u modu”? Zašto bi se boje koje odijevamo trebale bazirati prema godišnjem dobu? Zašto ne bismo mogli nositi vedre, proljetne boje usred tmurne zime?

Sve su to pitanja koja mi se vrte glavom na tu temu, a na koja imam jedini odgovor “zašto ne”. Mislim da bi svatko od nas trebao slijediti osjećaj, a ne modne trendove. Upravo tu se ističu mali proizvođači koji nude unikatne komade, nešto što je nastalo iz njihovih osjećaja i vizija, a ne potaknuto modnim trendovima.

A to je upravo poruka nove Shika kolekcije:

“Osjećaj se ugodno u odjeći koju nosiš, isfuraj ležerni stil na stylish način i ostani zamijećen!”

Pozitivne kritike 

Naše prvo gostovanje na modnoj reviji definitivno je bilo uspješno i jako smo zahvalni svima koji su došli podržati nas. Od publike, modnih profesionalaca do svih onih koji podržavaju koncept spore mode, svi su bili oduševljeni novom kolekcijom.

Shika je uspjela predstaviti svoju misiju i prenijeti važnu poruku: usporiti modni ciklus, kreirati odjeću s dozom odgovornosti i s okom za bezvremenski dizajn. Kvaliteta Shika dizajna i posvećenost detaljima ostavili su snažan dojam.

Super smo se zabavili povezujući se s drugim kreatorima koji su također na istoj misiji stvaranja održivih komada odjeće. Bio je to sjajan vikend i jako smo sretni što smo bili dijelom ove modne priče. Veselimo se budućem SFW-u, kao i svim ostalim modnim revijama i eventima na kojima ćemo se tek predstaviti.

Pratite nas za još novosti jer Shika u budućnosti planira velike stvari. A ako ste bili tamo, vjerujemo da ste uživali u reviji jednako kao i mi!

shika_nova_kolekcija_modna_revija_slow_fashion_weekend

Foto: Zvonimir Ferina