Shika svijet: Od studentice do poduzetnice u 5 koraka - Shika

Shika svijet: Od studentice do poduzetnice u 5 koraka

Neki kažu da se po završetku studija najbolje odmah zaposliti i steći iskustvo pa tek nakon nekoliko godina “rada za druge” pokrenuti “nešto svoje”. Tako sam i ja mislila sve dok me situacija nije natjerala na drugačije. Ne znam je li najbolji mogući ishod, ali ja sam ga prigrlila! U sljedećih 5 koraka opisat ću vam svoju priču prelaska iz bezbrižnih studentskih dana u poprilično brižne dane mlade poduzetnice.

 

1/ Studiranje, vrijeme za dodatne aktivnosti i hobije

Za vrijeme studiranja napravila sam neke korake koji su mi zasigurno promijenili poglede na život i rad. Bilo je jako napornih i iscrpljujućih dana, ali znaš ono kad bi svejedno opet isto poželio napraviti? Mislim da je onda to to!

Na 2. godini preddiplomskog studija na Grafičkom fakultetu odlučila sam se učlaniti u studentsku udrugu eSTUDENT. Tamo sam upoznala hrpu predivnih ljudi, a s nekima od njih sam postala i ostala prijateljica do danas. Radili smo na velikim projektima, imali priliku čuti zanimljive priče uspješnih ljudi iz raznih branši, a uz to smo koristili svaku priliku za odličnu zabavu!

Dvije godine sam provela u udruzi, u timu Multimedija, prve godine kao član tima, a druge godine kao zamjenica voditeljice. Ono čime se ovaj tim bavio je fotografiranje svih evenata unutar udruge, predavanja, radionica, natjecanja, partyja, teambuildinga i sl. Iako me fotografija ranije počela zanimati, u udruzi sam zapravo najviše toga naučila, što se kasnije samo brusilo, kako kroz kolegije na fakultetu, tako i kroz vlastitu praksu.

Nakon 2 predivne godine u eSTUDENT-u, odlučila sam da je vrijeme za nešto novo. Ljeto nakon 3. godine preddiplomskog studija uputila sam se na drugi kraj svijeta, u SAD na studentski program Work&Travel. Iskustvo je bilo toliko dojmljivo da sam ga ponovila i idućeg ljeta. Nisam radila svoj posao iz snova, čak niti posao kojim bi se inače zadovoljila uopće ga raditi, ali nije bila poanta u tome. Poanta je bila u izazovu, iskustvu, prilagodbi, ljudima, energiji i naravno putovanju!

Za to vrijeme što sam provela u Americi sam shvatila da definitivno tamo ne bih mogla živjeti, ali da ću turistički, nadam se, još puno puta doći. Mogla bih opet otići na nekoliko mjeseci, ali ne više od toga. Shvatila sam da se u Europi najbolje živi, a da je Hrvatska moje mjesto pod suncem i da ne bih voljela otići iz svoje domovine i napustiti svoj bližnje.

 

2/ Apsolventska godina, COVID-19

Kao i velik broj studenata, odlučujem se upisati apsolventsku godinu. Jedino što sam te godine imala za napraviti je Diplomski rad i pronalazak posla. Prvo sam se fokusirala na ovo drugo. Posao sam tražila nekoliko mjeseci, no bezuspješno, a tome je situacija s COVID-om dosta pridonijela. Shvatila sam da si očito sama moram “napraviti posla”.

Tako sam počela raditi na brendu Shika, osmišljavati vizualni identitet, analizirati ciljanu skupinu i konkurenciju te stilski usmjeriti sami brend. Među ilustracijama, koje sam tokom studentskih dana radila iz hobija, izabrala sam meni najdraže s kojima ću pokrenuti cijelu priču. S vremenom sam neke ideje izbacila te suzila cijelu priču kako bi se uspjela što više brendirati.

S obzirom da studentska prava nisam htjela izgubiti, odlučila sam otvaranje obrta ostaviti za koji mjesec kasnije, nakon što diplomiram. Do tada sam se posvetila testiranju printeva i odjeće, koju sam planirala koristiti za print, te odradila nekoliko poslova preko studentskog ugovora. To su uglavnom bili poslovi printanja logotipa na majice i tada aktualne maske za lice.

 

3/ Diplomski rad “Razvoj brenda Shika”

Nakon par mjeseci istraživanja, osmišljavanja i rada na brendu, shvatila sam da bi bilo najbolje kada bih o tome pisala u svom Diplomskom radu. Obratila sam se mentorici, a ona me maksimalno podržala oduševljena idejom. Tako sam sva ona ranije provedena istraživanja još malo nadopunila te pretočila u riječi.

Na početku te godine nisam imala niti temu za Diplomski niti posao, a tada sam imala sve u jednom. Ima li što bolje od pisanja Diplomskog o onome čime se planiraš baviti i nakon diplome? Mislim da ne. Sve je ispalo neplanski i iznenadno, ali je ispalo najbolje moguće!

Obrana je prošla odlično! Komisija je izrazito pozitivno reagirala na cijelu priču i ideju o brendu, a meni je to dalo još dodatni vjetar u leđa jer su me podržale profesorice iz struke, dizajnerice i fotografkinje. Koliko god bio siguran u svoju priču, kad isto to prepozna netko stručan u tom području, onda ti to da još jednu dodatnu sigurnost da samo ideš dalje i ustraješ svakog dana.

 

4/ Otvaranje obrta

Napokon je došao i taj dan! Dva mjeseca nakon obrane Diplomskog rada dobila sam poticaje za samozapošljavanje te otvorila obrt Shika. Puno papirologije, nesnalaženja u svim tim novim pojmovima i malo straha od novog i nepoznatog. Strah pomiješan sa leptirićima u stomaku.

Sada to postaje za stvarno! Hoću li moći od toga živjeti? Hoće li publika prepoznati Shiku kao nešto zanimljivo, novo i drugačije? Jesam li dovoljno zrela za takav pothvat? Sve su to pitanja koja mi se još uvijek s vremena na vrijeme vrte po glavi, ali im ne dam da mi preplave samouvjerenost i sigurnost u vlastiti proizvod.

Ono najbitnije čega se držim od početka je prodavati odjeću u kojoj se sama osjećam ugodno i koju sama rado nosim. Bit će promašaja i pogrešaka, ali najbitnije ih je uočiti te nastojati ispraviti.

 

5/ Razvoj novih ideja

Sada kad sam riješila sve pravne stvari, počela sam razmišljati što je sljedeće što ću napraviti, koji korak unaprijed sada ide. Ono na što sam se najviše fokusirala je ponuditi prvi 100% hrvatski proizvod.

Odjeću koju sam do sada koristila za print, kupovala sam od stranih proizvođača. Uz par promašaja, uspjela sam doći do kvalitetnih majica koje se neće skupiti nakon 2 pranja. Stajala sam iza tih proizvoda, stojim još uvijek, ali to nije kompletna priča. Od početka sam znala da mi je cilj taj da cijeli proizvod bude potpuno proizveden u Hrvatskoj.

U nadolazećoj proljetno-ljetnoj kolekciji, Shika će po prvi puta predstaviti 100% vlastiti dizajn! Neću puno otkrivati da ne pokvarim iznenađenje, sve ćete i sami vidjeti uskoro. 🙂

 

Moj put od studentice do poduzetnice došao je zapravo spontano, bez planova. Ti možda planiraš odmah nakon fakulteta otvoriti obrt ili firmu i to je isto super! Moj savjet bi bio izložiti se što više izvanfakultetskim aktivnostima.Na taj način ćeš upoznati ljude i studente koji dolaze sa drugih fakulteta i istovremeno ćeš stvoriti dodatnu mrežu kontakata koja ti svakako može pomoći kasnije u poslovanju i rješavanju nekih problema na koje ćeš naići.

Osim toga, također je bitno izlaganje dodatnim naporima jer poduzetništvo nije rad 8-16, a nakon toga bezbrižno živiš svoj ostatak dana ne misleći na posao. Poduzetništvo zahtijeva razmišljanje o poslu tokom cijelog dana, uključujući vikende, razmišljanje o novim idejama, ulaganjima, napretcima.

Ukoliko te zanima malo više o ovoj temi, svakako pogledaj Indexov podcast u kojem sam gostovala sa još jednim kolegom mladim poduzetnikom. Podcast se nalazi na linku. https://www.youtube.com/watch?v=j7rlHKLqM4o